Agensi Terbaik Wasiyyah Shoppe 2015, 2016, 2017, 2018, 2019

ADIK KU TAMAK HARTA

9 Jul 2016 | Blog

 

Masa menonton tv pagi tadi ada drama tajuk “S unutk Syawal”.  Nak diijadikan cerita si isteri telah kematian suami.  Mereka ada seorang anak lelaki yang sedang belajar di kolej.  Apa yang nak diceritakan adalah bila ada dramatic part apabila adik permepuan arwah nak dapatkan harta pusaka arwah abangnya dari kakak ipar.  Kakak ipar pula masih rindukan dengan arwah dan berasa bukan masa yang sesuai untuk dibincangkan tentang harta pusaka dan nak tunggu  anak balik dari kolej.  Dalam masa yang sama isteri nya menaruh hati dengan taxi driver kerana memiliki rupa yang mirip dengan arwah suaminya.  Adik ipar naik angin kerana kakak ipar kerana berlengah-lengah tentang urus harta pusaka, buat macam-macam fitnah nak kenakan kakak ipar dia…blah..blah… penuh dengan air mata.

 

Dengki, fitnah, benci, hilang arah, dilema.. ni semua ingredients bila libatkan harta pusaka.  Lebih-lebih lagi bila berilmukan persepi.

 

Pengajaran daripada cerita diatas:

  1. Arwah mati meninggal isteri, anak lelaki dan adik perempuan (assuming ini sahaja yang ada). Waris arwah hanyalah isteri dan anak lelaki sahja.  Isteri dapat 1/8 bahagian, anak lelaki 7/8 bahagian.  Adik perempuan tak dapat apa-apa bahagian.  Dahtu kenapa nak rebutkan harta?
  2. Kalau nak ambil juga tanpa redha waris hukumnya haram, tak berbaloi.
  3. Kakak ipar pula kena urus harta secepat mungkin. Tapi dah jadi lumrah isteri yang mempunyai perasaan emosi yang bercampur aduk apabila kehilangan suami, maka kehilangan arah jjuga.  Oleh itu tanggungjawab suami untuk elak perkara ini berlaku.  Rancang awal-awal. Bila? SEKARANG SEMASA HIDUP!
  4. Lantiklah pentabir atau wasi. Beritahu apa yang bperlu dia buat. Taktahu silalah tanya expert seperti Kausar Wealth Management
  5. Buat peruntukan untuk proses pengurusan. Proses ini memant pasti perlu guna duit yang banyak.  Kalau takde duit, open khairat pusaka ada.
  6. Jangan ambil remeh. Bab macam ni orang melayu lah yang paling failed.  Kalau dah terdetik terus ambil tindakan!

 

 

#hibahbukantolakfaraid

#pusakapuaka

 

RANCANG KERANA SAYANG

 

03 7621 7242 / 03 7621 7243 – Bahagian Khidmat Pelanggan[pb_builder]